Alles voor de fysiotherapeut | Een defect? Meld je hier | contact opnemen: Doe je hier

Wat is vliegwieltraining?

 Vliegwieltraining is een unieke trainingsmethode, die ook wel isoinertiale training wordt genoemd. Het is een trainingsmethode die door de NASA werd gebruikt om astronauten in de ruimte te laten trainen om verlies van spiermassa te beperken. In de isoinertiale methode wordt de verrichtte kracht in de concentrische fase omgezet in  kinetische energie  en vervolgens wordt deze kinetische energie geabsorbeerd in de excentrische fase. 

Dit werkt als volgt: Door de heen en weer beweging, wordt de maximale concentrische inspanning omgezet in een excentrische weerstand. Het doel is om het vliegwiel tot stilstand te brengen en vervolgens weer met een concentrische inspanning in beweging te zetten. Om deze weerstand goed te kunnen verwerken is een goede timing essentieel om de remmende beweging in te zetten. Hoe harder de beweging gestart wordt hoe hoger de excentrische weerstand zal zijn. 

Het resultaat van deze methode is dat, naast het concentrische vermogen van spieren, het excentrische vermogen van spieren wordt geprikkeld.

 
 

Ontstaan vliegwieltraining

Vliegwieltraining heeft haar roots in de ruimtevaart. Door het ontbreken van zwaartekracht in de ruimte kregen astronauten bepaalde aandoeningen, zoals spieratrofie en vermindering van de botdichtheid. De oplossing voor deze aandoeningen is vliegwieltraining, omdat vliegwieltraining onafhankelijk van de zwaartekracht is, doordat de gewichten uit de traditionele training zijn vervangen door een op een as draaien vliegwiel. De NASA heeft de vliegwieltraining dan ook omarmd en vandaag de dag zien de (top)sport, revalidatie en fysiotherapie ook de meerwaarde van deze manier van trainen.

In het concept vliegwieltraining gaat het om het vermogen van de spier. Het vermogen is een functie van kracht en snelheid. 

Naar de producten        Bekijk de complete sets

Hoe gaat het in zijn werk?

Vliegwieltraining heeft haar naam te danken aan het door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel, deze dient als vervanging voor gewichten uit de traditionele training. Om de as zit een koord gedraaid, vergelijkbaar met een jojo. Het koord zit bevestigd aan een harnas die de gebruiker draagt. Wanneer er aan het koord getrokken wordt, zal deze uitrollen (de concentrische fase). Hier wordt kinetische energie opgewekt en deze zorgt ervoor dat het vliegwiel het koord weer om de as draait. De gebruiker dient deze kinetische energie af te remmen en zo wordt de concentrische fase omgezet in een excentrische fase.

Door de opgewekte concentrische kracht komt een proportionele excentrische kracht vrij (excentrische overload). Dit zorgt ervoor dat de gebruiker op zijn maximale kunnen traint en dat bij iedere beweging, waardoor er betere resultaten worden behaald. Deze resultaten kunnen in de app worden uitgelezen zodat er ook een goede feedback gegeven kan worden. Het vermogen dat wordt opgewekt is dus iedere herhaling gelijk aan de gebruiker zijn maximaal haalbare vermogen. Dit in tegenstelling tot de traditionele training waar de opgewekte kracht iedere herhaling constant is.

Ook is de gebruiker in staat om reële (sport)situaties beter na te bootsen, omdat men vrij kan trainen door een vrije hellingshoek, onvoorspelbare lichaamsvertraging en variaties in spier werklijnen. Dit verbeterd de prestatie op meerdere vlakken, zoals de motorische coördinatie van de gebruiker.

In het concept vliegwieltraining gaat het om het vermogen van de spier. Het vermogen is een functie van kracht en snelheid.

Bel ons voor meer informatie

(024 203 02 13)

Stel gerust per mail een vraag

info@electromedico.nl

Clarico-Text-Image

Toelichting op het gebied van fasciatherapie

Fascia is een bindweefsel dat ligt om spieren, botten en gewrichten. Fascia geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Fasciatherapie is een speciale vorm van fysiotherapie. Kenmerkend is dat bij elke klacht altijd naar het hele lichaam gekeken wordt. Fascia zit namelijk verspreid door het hele lichaam, het is een geheel. Bij triggerpoints en spanningen in de fascia kan de oorzaak van de pijn op een heel andere plaats zitten dan waar de pijn ervaren wordt.

Desmotec vliegwieltraining  is een nieuwe effectieve manier om de stabiliteit van de fascia te vergroten. Vliegwieltraining activeert en stimuleert namelijk de fascia. Essentieel blijkt dat bewegingen in verschillende hoeken en posities plaats moeten vinden en dat er een beroep moet worden gedaan op de elastische veerkracht. Dit is iets waar vliegwieltraining zeer geschikt voor is.

Voor informatie over de opleiding fasciatherapie kijk op fascia web.  

 • Concentrisch inspanning omgezet in excentrische overload.

 • Inzetbaar in vele richtingen, zoals coretraining, functioneel bewegen, hypermobiliteit, geratrie, (top)sport en fasciatraining.

 • Verbeteren van de motorische coördinatie in de zin van proprioceptie, balans, neuromusculaire effectiviteit.

 • Grotere krachtontwikkeling door intensievere trainingsmethode.

 • Microadaptie van de interne spierstructuur.

 • Versterken van de pezen.

 • Vroegtijdige hypertrofie.

 • Betere nabootsing van sport specifieke spierbewegingen en situaties.

 • Korte en intensieve training.

 • Vrijere beweging t.o.v. andere isoinertial apparaten.

 • Makkelijk te verplaatsen apparaten.

 • Compacte apparaten.

 • Brede wetenschappelijke onderbouwing.

 • Complete training voor het hele lichaam.

 • Real time feedback van de beweging via de Exxentric app.

 • automatische afstelling bewegingsuitslag (op de box).

 • Bevestiging voor aan de vloer, voor optimale stabiliteit.

 • Vlotte en vloeiende beweging.

 • Sterk koord.

 • Constante verbetering van de technologie.

 • Exxentric is de wereldwijde marktleider.

Voordelen vliegwieltraining        

De toepassingsgebieden van vliegwieltraining zijn zeer breed, zo wordt er in ziekhuizen tot topsportclubs met de vliegwieltraining gewerkt. Dit komt door de vele voordelen van vliegwieltraining en het feit dat u met deze apparaten het gehele lichaam kan trainen (enkele oefeningen hier boven afgebeeld).

Vliegwieltraining is zeer effectief in het gebied van:

 • Revalidatie
 • Fysiotherapie
 • Hypermobiliteit
 • Geriatrie
 • Fasciatherapie
 • Coretraining
 • Fitness
 • (Top)sport
 • Blessure preventie
 • Functioneel bewegen
Bel ons voor meer informatie

(024 203 02 13)

Stel gerust per mail een vraag

info@electromedico.nl

Vliegwiel Oefeningen

Met vliegwieltraining zijn de mogelijkheden qua oefeningen eindeloos. Zoals gezegd kan men de gehele keten trainen. De kBox in gesloten keten en is vooral gericht op de onderste extremiteiten. De kPulley in open keten en is vooral gericht op de bovenste extremiteiten.

Vliegwiel Oefeningen

Met de kPulley kunt u eigenlijk alle pulley oefeningen doen die de traditionele pulleys bieden, maar dan in met een optimale weerstand, geschikt voor alle doelgroepen. Hierdoor kan de gebruiker beter zijn doel najagen, of dit nou revalidatie of topsport gericht is, de Exxentric vliegwieltraining maakt dit mogelijk.

Met vliegwieltraining kan de fysieke gesteldheid worden verbetert, ook kan u met Exxentric vliegwieltraining de cognitieve gesteldheid verbeteren. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat men ook kan trainen met een harnas of riem, zo zijn de ledematen vrij, waardoor de cognitieve coördinatie kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van squats op de kPulley, terwijl de gebruiker een bal toegeworpen krijgt en deze dient te vangen.

Naast het harnas en de riem zijn er meerdere accessoires. Door het toepassen van deze accessoires worden er weer meer wegen geopend. De Exxentric vliegwieltraining zorgt dus voor een extreme toename aan mogelijkheden op het gebied van trainen voor alle doelgroepen!

 
 
 
 

Workshops

- Hoe werkt vliegwieltraining?
- Wat is het verschil met traditionele gewichtstraining?
- Voor wie is het geschikt?
- Hoe is het toepasbaar in mijn praktijk? 
- Kunnen we het een keer uitproberen?

Ja zeker, wij maken graag een afspraak bij jullie op locatie. Daarnaast ben je van harte welkom tijdens één van onze workshops. Er is ruim de tijd om in een informele setting en onder begeleiding te oefenen met de apparatuur. Stuur een mail naar info@electromedico.nl of bel 024 2030213.

Bel ons voor meer informatie

(024 203 02 13)

Stel gerust per mail een vraag

info@electromedico.nl

WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING

Binnen het domein van Vliegwieltraining zijn diverse onderzoeken uitgevoerd hoe deze isointertiale weerstand een meerwaarde biedt binnen het domein training en revalidatie. Aangezien er met de Exxentric apparatuur gemakkelijk en inzichtelijk een excentrisch overload gecreëerd kan worden, hebben we hiervan ook diverse onderzoeken meegenomen.

Nieuwsbrief


Wekelijks versturen wij een nieuwsbrief met aanbiedingen,
kortingen en vaknieuws. Wil je eenvoudig op de hoogte blijven
van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan nu aan!

Inschrijven Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding!
Clarico-Text-Image