Alles voor de fysiotherapeut | Een defect? Meld je hier | contact opnemen: Doe je hier

Vliegwieltraining - Fysiotherapie Vogelenzang

Steven is praktijkeigenaar van Fysiotherapie Vogelenzang in Spijkenisse. Zijn specialisme ligt bij manuele therapie en hij is bewegingswetenschapper. Het team bestaat uit 3 fysiotherapeuten, die alle persoonlijke aandacht voor hun patiënten hoog in het vaandel hebben staan. Momenteel werkt men vanuit de wijk Vogelenzang. Over een half jaar verhuisd men naar een Gezondheidscentrum in de buurt, waar het team met een ruimere oefenruimte haar patiënten nog beter van dienst kan zijn.


In de praktijk van fysiotherapie Vogelenzang wordt er sinds januari van dit jaar gewerkt met de vliegwieltrainingsapparatuur van electro medico. Na de pulley in een proefperiode van een aantal weken uitgebreid getest te hebben, besloot Steven ook het vliegwiel plateau aan te schaffen. Beide apparaten worden dagelijks voor zeer uiteenlopende klachten gebruikt. Hierbij valt te denken aan een kniepees in combinatie met shockwave therapie, hamstringklachten, instabiliteit van een schouder en rugklachten die met behulp Core training worden verminderd.


Over de gebruiksvriendelijkheid van de apparaten is Steven positief, coördinatief is in het begin voor de meeste patiënten nog even wennen, maar wanneer men een aantal maal onder begeleiding heeft getraind, hebben patiënten het concept snel onder de knie.


Met de basiskennis van fysiotherapie kan er al effectief met de apparaten gewerkt worden. In de toekomst hoopt Steven via uitwisseling van ervaringen van collega therapeuten nog meer functionele trainingskennis te verkrijgen.


Op de vraag wat de apparaten nu zo uniek maakt, antwoord Steven dat het voordeel van de training met name zit in de excentrische overload die dient te worden afgeremd door de patiënt. Ook het specifiek kunnen trainen op core stabiliteit in de keten en de software, die zorgt voor meetbare resultaten, zijn van absolute meerwaarde.


Uiteindelijk heeft de overtuiging van de werking van isoinertiale training en de compactheid van de apparaten Steven doen besluiten het vliegwielconcept van electro medico aan te schaffen. Een ander aspect is de prijs in verhouding met de brede functionaliteit van de apparaten, zoals Steven het noemt de prijs-functionaliteit verhouding.


In de toekomst wil Steven, wanneer men is verhuisd naar het gezondheidscentrum, ook meer aan marketing gaan doen van zijn vliegwiel apparaten. Hierbij valt te denken aan het laten zien van filmpjes op een tv scherm in de wachtruimte en door middel van advertenties.